volvo nieuwe benaming elektrische modellen
volvo nieuwe benaming elektrische modellen

Volvo XC30 of toch de Volvo EX30?

Volvo modelnamen uitgelegd

Is het Volvo XC30 of EX30? Alle verschillende getallen en benamingen van modellen, het kan verwarrend zijn. Daarom beginnen alle benamingen van elektrische Volvo’s vanaf modeljaar 2025 met een “E”. De Volvo EX30 is gelijk gelanceerd met een “E” in de naam, de Volvo XC30 heeft nooit bestaan. Ook de volledig elektrische EX90 heeft direct een E in de naam gekregen sinds de onthulling.

De uniforme benaming van alle elektrische Volvo-modellen met de letter “E” is bedoeld om te helpen bij het eenvoudiger herkennen van elektrische varianten ten opzichte van Volvo-modellen met een brandstofmotor. De toevoeging van de “E” aan het begin van de naam benadrukt de elektrificatie. Volvo’s met een plug-in of mild hybrid aandrijflijn behouden de XC/S/V benaming. Zo is er nu duidelijk onderscheid in de aandrijving.

Overzicht van modelsoorten

Voor een gedetailleerd inzicht in de betekenis van Volvo modelnamen, is hieronder een tabel samengesteld die de diverse namen en de achterliggende betekenis ervan illustreert. Hoofdzakelijk heeft Volvo drie type auto’s: SUV’s, sedans en stations. Sinds de lancering van de C40 is daar de cross-over bijgekomen.

Volvo modellenreeksBetekenis
EX / XC(Elektrische) SUV’s
EC / C(Elektrische) Cross-over
VEstates
SSedans

Volvo EX40 en EC40

De twee Volvo-modellen XC40 en C40 hebben een nieuwe naam. De Volvo XC40 Recharge heet vanaf nu EX40. Ook de C40 Recharge is hernoemd naar EC40. Deze wijzigingen gelden vanaf modeljaar 2025, waarvan de bouw in de loop van 2024 start. De naam voor de Mild-hybrid uitvoering blijft onveranderd als XC40.

Bovendien zijn een aantal andere updates doorgevoerd. Zo laden de Volvo EC40 en EX40 nu nog sneller op én zijn de prestaties van de Twin Motor Performance aandrijving verder aangesterkt met meer pk’s.