


Kiezen voor een eigen laadpaal?
Bent u zich aan het oriënteren op een volledig elektrische auto of plug-in hybride? Vaak is het opladen van de auto een drempel. Want hoe zit dat nu eigenlijk? Wie niet veel kaas heeft gegeten van termen als kilowattuur, ampère of verschillende stekkers kan snel verdwalen in de informatie. Hieronder de belangrijkste informatie op een rij.
Thuis opladen
1-fase of 3-fase
Bedenk eerst of u een laadpaal kwijt kan op eigen terrein. Dit kan een losse laadpaal zijn of een wallbox (hierbij hangt exact hetzelfde apparaat aan een muur). Mocht deze mogelijkheid er zijn, dan is het voor de hand liggend om hiervoor te kiezen. Ondanks u de aanschafprijs van een laadpaal kwijt bent, heeft u hier jarenlang profijt van. Zo heeft u alles zelf in de hand. U kunt opladen wanneer u wilt en heeft de stroomprijs conform uw eigen energiecontract. Opladen via het normale stopcontact kan overigens ook, maar bij een volledig elektrische auto duurt dit erg lang en is daarom niet aan te raden. Een plug-in hybride opladen via het stopcontact gaat wel binnen een aantal uur.
Laadsnelheid
De laadpaal wordt aan het bestaande stroomnet aangesloten. De laadsnelheid hangt af van uw woning. Bij een oudere woning krijgt u waarschijnlijk te maken met 1-fase opladen. Nieuwere woningen ondersteunen vaak 3-fase opladen. Het verschil is eenvoudig gezegd dat de stroom bij 1-fase door twee draden loopt en bij 3-fase door vier draden. Mede door een snellere stroomsterkte kan 3-fase een auto tot wel drie keer sneller opladen, als de auto dit ondersteunt, zoals bij volledig elektrische Volvo’s. Heeft u nu 1-fase? Een 3-fase aansluiting is vaak te realiseren, dit kunt u aanvragen bij uw netbeheerder. In de meterkast kunt u zien van welke fase uw woning op dit moment is voorzien. Zie hieronder waar u dan op moet letten.
Gaat u toch voor een plug-in hybride? Dan wordt alleen 1-fase laden ondersteund. Volvo’s van modeljaar 2024 zullen 2-fase laden gaan ondersteunen. Een mooie doorontwikkeling wat zorgt voor 2x zo snel laden.
1-fase | 3-fase |
---|---|
Te gebruiken voor: Hybride Volvo’s Volledig elektrische Volvo’s | Te gebruiken voor: Volledig elektrische Volvo’s |
In de meterkast staat: 220 V of 230 V | In de meterkast staat: 3 x 220/230 V of 280/400 V |

Openbaar opladen
Natuurlijk kan het zijn dat u geen eigen laadpaal kwijt kan, bijvoorbeeld omdat u de auto alleen op de openbare weg kan parkeren. In dat geval kunt u opladen via openbare laadpalen. Hiervoor heeft u een laadpas nodig. Het aanbod van laadpassen is enorm geworden. Zelfs Coolblue heeft een laadpas. Al die bedrijven kunnen dezelfde laadpaal bij u in de straat aanbieden. Gelukkig zijn er vergelijkingssites in het leven geroepen die de aanbieders overzichtelijk naast elkaar zet. Volgens het EV Kennis-centrum is Plugsurfing de nummer 1 laadpas met de grootste dekking. Houd hierbij de dekking van de laadpalen in de gaten, ook wat betreft snelladers, zodat u onderweg genoeg keuze heeft om op te laden.
Naast de kosten voor de stroom, moet u per maand een klein bedrag neerleggen voor het gebruik van de laadpas. U kunt kiezen uit een abonnement met maandtarief, of betalen per laadsessie. Gaat u vaak laden, dan kunt u beter een maandbedrag betalen. Voor een enkele keer per maand opladen zal een laadpas zonder abonnement vaak voordeliger uitpakken.
Om elektrisch rijden inzichtelijker te maken, hebben wij een gratis digitaal magazine uitgebracht. Wilt u meer weten over thuis opladen en tips voor dagelijks gebruik? Lees dan het gratis magazine.