xc60 plug-in
xc60 plug-in
xc60 plug-in

Plug-in hybride

Wel een stekker, geen stress

Onbezorgd op vakantie: voor velen een struikelblok om niet voor een volledig elektrische auto te kiezen. Begrijpelijk, want niet iedere vakantiebestemming is goed met een elektrische auto te doen. Voor wie altijd volledige zekerheid wil hebben en onderweg geen langere stops wenst te maken is een plug-in hybride een mooie middenweg. Zo zijn dagelijkse ritten grotendeels elektrisch af te leggen, maar is er toch de benzinemotor voor langere stukken.

Plug-in met stekker

De ideale middenweg?

Een plug-in hybride is een auto met een verbrandingsmotor én elektromotor tegelijk. De elektromotor is met een stekker op te laden, vandaar de toevoeging “plug-in” aan de benaming. Een plug-in hybride van Volvo biedt de kans om dagelijkse ritten volledig elektrisch af te leggen. Ondertussen houdt u de beschikking tot een verbrandingsmotor voor langere afstanden. Een ideale combinatie. Zeker als u veel korte ritten voor woon-werkverkeer rijdt, lukt het om dagelijks volledig elektrisch te rijdent. Dit levert een mooie brandstofbesparing op. Let wel op de tarieven van uw energiecontract, de kosten hiervoor kunnen uiteenlopen. Zo kan het zijn dat opladen via een openbare laadpaal voordeliger is.

Een plug-in hybride is eenvoudig thuis via het stopcontact op te laden. Zo hoeft u niet eens een laadpaal aan te schaffen en te laten installeren. Maar uiteraard kan dit wel, als u nog sneller zou willen laden. Een hybride is echter niet geschikt voor snelladen met 3-fase, waardoor er minder winst in laadsnelheid te behalen valt dan bij een volledig elektrische auto.

En wat is dan het verschil tussen een mild hybrid en plug-in hybride? Bij een mild hybrid ondersteunt de elektromotor alleen en kan de auto niet volledig elektrisch rijden, in tegenstelling tot de plug-in. Een mild hybrid heeft geen stekker, maar verzamelt energie door dit op te slaan bij het remmen. Het systeem start de benzinemotor, voedt boordsystemen en springt bij op piekmomenten, zoals bij optrekken.

elektrische xc60

Tot wel 89 kilometer volledig elektrisch

Pure mode

Met de facelift XC90 rijdt u tot 69 volledig elektrische kilometers, met een XC60 79 kilometer. En in een V60 is dit zelfs tot 89 kilometer. U kunt de auto bij rijmodi in de “Pure mode” zetten. De Volvo rijdt dan enkel op de elektromotor en kan dit blijven doen tot een snelheid van 125 km/h. Rijd schoner, betaal minder brandstofkosten en profiteer van lagere wegenbelasting. 

De dubbele motorisering zorgt bovendien voor zeer goede prestaties. De hybride-aandrijflijn van Volvo is voorzien van 18,8 kWh accucapaciteit en een krachtigere elektromotor. Dit lever samen maar liefst 335 kW / 455 pk op. En dat terwijl de CO2-uitstoot is verlaagd. 

magazine volvo buitenweg tips dagelijks gebruik

Lees alles over opladen, veelgestelde vragen en hybride als middenweg in het GRATIS, eerste nummer van Pure.