Milieustickers en vignetten

Zorgeloos reizen in het buitenland

Milieustickers en vignetten zijn essentieel in het buitenland om de luchtkwaliteit te bevorderen en schadelijke uitstoot te verminderen. In een wereld waar het milieu steeds meer een rol speelt, spelen deze stickers een cruciale rol bij het verminderen van de uitstoot door vervuilende voertuigen en het stimuleren van milieuvriendelijkere mobiliteit. Ze dienen ook als een uniforme manier om tol en belastingen te innen, wat helpt bij het onderhoud van wegen en verbetering van de infrastructuur, waardoor reizen in het buitenland duurzamer en gemakkelijker wordt voor iedereen.

vignet milieu sticker
vignet milieu sticker
vignet milieu sticker

Milieusticker in Duitsland

Umweltplakette

In Duitsland zijn diverse steden waar uw auto moet zijn voorzien van een milieusticker. Met deze ‘Umweltplakette’ wordt aangetoond dat uw auto schoon genoeg is om de milieuzone te betreden. U krijgt één van de drie soorten milieustickers toegewezen: groen, geel of rood, aan de hand van het kenteken en registratienummer van uw auto. Wilt u het centrum in desbetreffende stad bezoeken of doorkruizen, dan zal uw auto in nagenoeg elk geval moeten zijn voorzien van een groene sticker.

Als u in het bezit bent van een oudere diesel voor 2010, dan is de kans groot dat u een gele of rode sticker krijgt toegewezen. De enige milieuzone waar een gele sticker nog is toegestaan, ligt in Neu-Ulm. Om de overige milieuzones te betreden, zal uw auto dus een groene sticker moeten hebben.

U kunt een milieusticker online aanschaffen. Daarbij vult u het kenteken en registratienummer van uw auto in, waarna u een groene, gele of rode milieusticker krijgt toegewezen. Bij een Volvo vindt u het registratienummer in de voorruit, nabij de ruitenwissers of op uw kentekencard of -bewijs. Na betaling krijgt u de sticker thuisgestuurd.

xc60 zomer weg

Milieusticker in Frankrijk

Certificat qualité de l’air

Sinds 2016 is een milieusticker in sommige Franse steden verplicht. De zogeheten ‘Certificat qualité de l’air’ komt in zes verschillende kleuren/gradaties. Welke kleur u krijgt toegewezen hangt af van type, CO2-uitstoot en leeftijd van het voertuig. Onder meer in het centrum van Parijs is het verplicht om een milieusticker op de ruit te plaatsen. De stickers zijn genummerd van 0 tot en met 5:

CijferKleurBrandstof
0GroenElektrisch of waterstof
1PaarsLPG, benzine, diesel of hybride
2/3Geel/Oranje  Oudere benzine- en dieselmotoren
4RoodOudere dieselmotoren
5GrijsMeest vervuilende dieselmotoren, ouder dan 17 jaar

Er zijn drie soorten milieuzones in Frankrijk: de lage emissiezone (ZFR), de permanente milieuzone (ZCR) en de tijdelijke milieuzone (ZPA). Op dit moment heeft alleen Parijs een lage emissiezone (ZFR). Dit betekent dat in binnen de Pérephérique tussen 08.00 en 20.00 uur alleen voertuigen met milieusticker 1 t/m 3 zijn toegelaten. Buiten deze ring zijn voertuigen met een milieusticker 4 toegelaten. In Grenoble/Isere is een permanente milieuzone (ZCR) van kracht. Hier is een milieusticker verplicht (ongeacht welke).

Bij tijdelijke milieuzones (ZPA) wordt gekeken naar luchtverontreiniging. Wanneer deze ernstig is, worden alleen voertuigen met bepaalde sticker toegelaten. Welke dit zijn, wordt duidelijk gemaakt op borden langs de weg. Een tijdelijke milieuzone is van kracht in: Grenoble (naast de ZCR), Marseille, Lille, Lyon, Dijon, Straatsburg, Toulouse, Drome, Rennes, Annecy en Clermont Ferrand.

xc60 vakantie zonsondergang

vakantie xc60 zonsopgang zonsondergang

Tol en vignetten

Handige tolbadge voor uw vakantiebestemming

Bekende vakantiebestemmingen, zoals Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië zijn vignetten nodig. Daarnaast is het in veel landen gebruikelijk om ter plaatse tol te betalen voor snelwegen en hoofdwegen, zoals in Frankrijk. Voor Zuid-Europese landen is de aanschaf van een tolbadge de moeite waard. Met dit kleine apparaat gaat het tolpoortje automatisch voor u open en wordt het bedrag automatisch van uw rekening afgeschreven.

Bij de ANWB kunt u een tolbadge aanschaffen die werkt in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. U betaalt bij de ANWB als niet-lid eenmalig €19,95. Het kastje wordt bevestigd op de voorruit, bij de binnenspiegel. De tolbadge kan overigens ook voor meer dan 300 parkeergarages en -terreinen in Frankrijk en Spanje worden gebruikt.

xc60 vakantie maisveld