Buitenweg. Sinds 1895
Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier
Royale historie
Betrokken leverancier van mobiliteit
Buitenweg bestond in 2020 maar liefst 125 jaar. Dit jubileum werd bekroond met het predicaat Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. Een onderscheiding die de waardevolle geschiedenis van Buitenweg onderstreepte. Wat begon als fabrikant van rijtuigen in De Bilt is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde Volvo-dealer met vestigingen in Hilversum en Naarden. We vertellen u graag over onze royale historie, onze visie op vandaag en de ambities voor de toekomst.
1837 – 1895
Voorgeschiedenis en oprichting
Op 24 april 1895, stichtten de twee broers Jan (r.) en Stephanus (l.) Buitenweg een rijtuigenfabriek in De Bilt.
Al ruim voor het oprichtingsjaar wordt de naam Buitenweg synoniem voor mobiliteit en vakbekwame rijtuigbouwers. Samen met zijn compagnon Ingenhoes richt hun vader David Buitenweg in 1837 een rijtuigenfabriek op. Ingenhoes Buitenweg & Co. levert rijtuigen over de gehele wereld, waaronder aan Koning Willem III in 1886.
Wanneer David Buitenweg in 1894 overlijdt, gaan zijn aandelen over naar zijn compagnons. Daarop besluiten de zonen Jan en Stephanus in 1895 zelf een rijtuigenfabriek te starten. Dit is het Buitenweg dat u vandaag kent.
Wanneer Jan en Stephanus in 1895 hun rijtuigenfabriek oprichten, krijgt het bedrijf de naam Carrosserie en Rijtuigenfabriek Gebr. Buitenweg. Als snel na de start in De Bilt, wordt in 1896 al volop geadverteerd met rijtuigen zoals kerkbrikken, tentwagens en stalhoudersgerij. Een paar jaar later kondigen ze aan dat ze ook meer exclusieve rijtuigen zoals een coupé en landauer willen gaan bouwen. De rijtuigen van Buitenweg zijn te herkennen aan de naafdoppen met het opschrift ‘Buitenweg’, net als de kentekenplaathouder van tegenwoordig.
1896 – 1927
De beginjaren
De rijtuigenfabriek Gebr. Buitenweg opereert vanuit een pand aan de Utrechtseweg ‘halfweg Utrecht-De Bilt aan de Stichtsche Tramweg’, niet ver waar de huidige snelweg A27 de N237 kruist. Vanuit hier rollen de eerste rijtuigen de weg op. Ook worden carrosserieën ontworpen, geheel naar wens van de klant.
Na het overlijden van Stephanus (1905) en Jan Buitenweg (1913) neemt de vrouw van Jan, Josina Johanna, het roer over. Naast de opvoeding van haar drie kinderen moet ze het bedrijf runnen. Ze krijgt hierdoor veel sympathie van klanten en werknemers.
Met de uitgifte van aandelen wil Buitenweg meer financiële bewegingsruimte te verkrijgen. Op de eerste aandeelhoudersvergadering wordt al medegedeeld dat er 8% dividend uitgekeerd wordt.
Buitenweg verkrijgt in 1920 dealerschap van twee Amerikaanse merken: Hudson en Essex. In hetzelfde decennium wordt in Zweden de allereerste Volvo, de Jacob, gepresenteerd. Ook al is het voor velen een kostbare investering, wint in Nederland de auto aan populariteit.
1928 – 1962
Crisis, oorlog en wederopbouw
Met moeite trotseert Buitenweg de economische crisis. De verkoop van auto’s daalt, maar dat wordt gecompenseerd met de verkoop van benzine. Er wordt gekort op de lonen en directieleden nemen afstand van hun pensioenrechten. Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt Buitenweg gevorderd door de Nederlandse overheid. De directie kan tijdens de oorlog gelukkig voorkomen dat werknemers in Duitsland te werk worden gesteld.
Na de oorlog loopt de verkoop van benzine terug, mede door concurrentie van nieuwe tankstations langs snelwegen. Tegelijkertijd levert het onderhoud van auto’s die tijdens de bezetting stilstonden veel werk op. Ook de takelwagen wordt veelvuldig ingezet.
In 1959 wordt Buitenweg een officiële Volvo-dealer. Een nieuw pand wordt in De Bilt gebouwd. De moderne showroom en werkplaats – met smeerkuil – worden in april 1962 geopend.
1963 – 1996
Verhuizing naar het Gooi
Vanaf 1965 laat de verkoop van nieuwe Volvo’s een stijgende lijn zien. Ook in de werkplaats van Buitenweg wordt het steeds drukker. Om een Volvo-waardige service te bieden wordt flink geïnvesteerd in modernere apparatuur. De importeur spoort Buitenweg aan een tweede dealer te openen in Utrecht. De N.V. wordt in 1972 omgezet als Gebroeders Buitenweg B.V.
In hetzelfde jaar gaan Volvo en DAF samen. In het gamma van relatief grotere Volvo’s, past het aanbod van de kleine modellen van DAF uitstekend. De ‘Nederlandse’ Volvo’s vinden dan ook gretig aftrek.
Begin jaren ’70 eindigt de productie van één van de meest iconische en sexy Volvo’s ooit, de P1800. Er zijn van de sportcoupe en shooting brake (met de toevoeging ES) bijna 48.000 stuks gebouwd. De P1800 krijgt veel bekendheid als vast vervoer in de succesvolle TV-serie The Saint.
De oliecrisis van 1973 heeft groot effect op de autobranche. Toch weet Buitenweg het hoofd boven water te houden. Zo neemt Buitenweg een Volvo-dealer in Hilversum over. Dit is het startsein voor Buitenweg in ’t Gooi.
De vestiging in Hilversum groeit en vraagt in de jaren ’80 om uitbreiding. Een perceel in Kerkelanden wordt daarom in 1990 aangekocht voor de nieuwbouw van een showroom en werkplaats. Na een jaar opent Volvo Buitenweg aan de Oscar Romerolaan 1.
In 1994 neemt Buitenweg de oudste Volvo-dealer van Nederland over. De Parkgarage in Baarn werd geopend in 1923 en onderhield o.m. Volvo’s van het Koninklijk Huis, zoals de Volvo Amazon AA-99 van Prinses Beatrix en de AA-77 van Prinses Juliana. In dezelfde periode neemt Buitenweg Volvo-dealer Wilhelminagarage in Naarden over.
1997 – 2018
Op weg naar en duurzame toekomst
In 2003 wordt Willem Jan van der Burg eigenaar van Buitenweg. Het bedrijf wordt voortgezet als familiebedrijf en voert sindsdien de naam Buitenweg Groep B.V. Inmiddels is het bedrijf, in 2023, 20 jaar in handen van familie Van der Burg.
In 2010 komt Volvo opnieuw met een wereldprimeur op het gebied van veiligheid. Op de S60 wordt voor het eerst een voetgangers-detectiesysteem geïntroduceerd. De Pedestrian Detection weet aanrijdingen te voorkomen als de bestuurder in bepaalde situaties niet tijdig weet te reageren.
Ook verscheen in 2010 een nieuw model op de markt: de V60. Een jaar later werd dit model als hybride getoond. Daarmee was de V60 de eerste Volvo die leverbaar was als hybride-variant.
Met de overname van Volvo Car Corporation door Geely wordt een nieuwe koers ingezet. Het gehele modellengamma krijgt een nieuw gezicht. Daarnaast worden nieuwe aandrijflijnen ontwikkeld, zoals een nieuwe plug-in hybride aandrijflijn en een mild hybrid aandrijflijn.
Buitenweg Naarden verhuist in 2018 naar De Tinfabriek, een unieke showroom in Nederland. Het grote, industriële pand is ingrijpend verbouwd. Als kroon op deze duurzaamheidsambitie ontvangt De Tinfabriek het prestigieuze en internationaal erkend keurmerk BREEAM-NL In-Use Excellent.
Naast Buitenweg is Meettin ook een bewoner van De Tinfabriek. Verspreid door de oude fabriek bevinden zich inspirerende ruimtes om te werken, te vergaderen of zakelijke bijeenkomsten te organiseren. In de Meettin Koffiebar kunnen bezoekers flexwerken of genieten van een gezonde lunch.
2019 – heden
Hofleverancier
In 2019 wordt de eerste, volledig elektrische Volvo onthuld. De puur elektrische aandrijflijn wordt geïntroduceerd in de succesvolle XC40. Inmiddels is elke nieuwe Volvo leverbaar met een vorm van elektrificatie. De keuze uit duurzame mobiliteit bestaat uit mild hybrid, plug-in hybrid of volledig elektrische aandrijflijnen.
Volvo investeert veel in innovaties op gebied van comfort, connectiviteit en veiligheid. Vanuit een lange veiligheidshistorie worden semi-autonome systemen geïntroduceerd, met de nadruk op veiligheid. Zo houdt IntelliSafe de auto niet alleen op afstand maar ook binnen de rijbaan middels subtiele stuurcorrecties. De intelligente systemen kunnen ongelukken voorkomen en waarschuwen hulpdiensten wanneer er toch een ongeval plaatsvindt.
Tegelijkertijd verandert de vorm van eigenaarschap. Steeds meer mensen kiezen voor (private) lease of een abonnement, in plaats van aanschaf van een auto. Buitenweg speelt op deze trend in met de start van SummumLease, een eigen leasemaatschappij die alle vormen van leasen en alle merken aanbiedt.
Vanaf september 2020 mag Buitenweg zich tevens Hofleverancier noemen. Dit eervolle predicaat met de toevoeging bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier is door Koning Willem-Alexander toegekend vanwege het 125-jarig jubileum van Buitenweg.
Als staatshoofd kan de Koning het recht van het voeren van het Koninklijk Wapen toekennen aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen in de regio en daarnaast 100 jaar of langer bestaan. Buitenweg viert in 2020 de 125ste verjaardag en geldt al sinds 1895 als betrokken leverancier van mobiliteit.