Architectuurprijs voor Buitenweg Naarden

Winnaar De Bazelprijs 2022

 

Verrijking voor de omgeving

Vooruitlopen op een taak van de toekomst

De Tinfabriek valt in de prijzen. Onze unieke showroom in Naarden is verkozen tot gebouw wat als verrijking kan worden gezien voor Gemeente Gooise Meren. VOCUS Architecten en initiatiefnemers Tineke en Willem Jan van der Burg kregen De Bazelprijs van wethouder Geert-Jan Hendriks uitgereikt. 

De Bazelprijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan een gebouw of landschappelijke inrichting dat als gewin kan worden gezien voor Gemeente Gooise Meren. De Tinfabriek werd gekozen uit negen genomineerden. Ons fabriekspand behaalde een eerste plaats voor de Vakprijs en een derde plaats voor de Publieksprijs. 

Willem Jan en Tineke van der Burg, eigenaren van Volvo Buitenweg en De Tinfabriek, vinden de behaalde titel een groot compliment. “Een motiverende omschrijving in het juryrapport. We hebben met veel enthousiasme aan het project gewerkt. Geweldig dat ons idee vervolgens door een vakjury en het publiek wordt gewaardeerd.”

Sinds 2018 biedt De Tinfabriek, naast de autoshowroom, een werk- en ontmoetingsplek voor een grote diversiteit van ondernemers. Uit het juryrapport: ‘Een geslaagd project waarin duurzaamheid, creatieve soberheid en een gebouw dat een zakelijke en maatschappelijke functie heeft gekregen, samenkomen. Een opdrachtgever met visie en lef heeft hier een architect met de nodige kunde getroffen, waardoor er een prachtig resultaat is ontstaan. Om zo’n oud industrieel project ook nog energieneutraal te maken, is vooruitlopen op een taak van de toekomst. Naast het bedrijf van de eigenaar, een grote Volvo dealer, zijn er ook een aantal kleinere bedrijven en jonge ondernemers en heerst er naast een zakelijke ook een broedplaats sfeer. De Tinfabriek vormt zichtbaar de positieve aanjager van nieuwe energie en bedrijvigheid aan de Amsterdamsestraatweg.’

Verrijking voor de omgeving
Verrijking voor de omgeving

Het juryrapport

De jury, bestaande uit Willemien van Duin (architectuur), Michiel Haas (duurzaamheid), Jorn Copijn (landschapsarchitectuur) en Ben Ewals (stedenbouw) koos unaniem voor De Tinfabriek. Het juryrapport was als volgt:


‘Auto’s, werknemers, bezoekers voelen zich zichtbaar thuis in de karakteristieke hallen die met veel respect duurzaam geschikt zijn gemaakt voor een nieuw leven.’ VOCUS Architecten maakte in opdracht van Volvo Buitenweg het ontwerp voor de transformatie van het industriële pand, nog tot 2017 in gebruik als fabriek. Architecten Michael Noordam en Bob Custers: ‘In ons ontwerp zijn we teruggegaan naar de oorsprong: de smelterij en de perserij. Er staat nu een grotendeels nieuw pand met natuurlijke verwevenheid tussen de markante karakteristieke kenmerken en nieuwe elementen als een glazen buitengevel.'

Duurzaamheid in De Tinfabriek

Vestigingen
 
NaardenHilversum