Milieustickers en vignetten

Zorgeloos reizen in het buitenland

 

Milieusticker in Frankrijk

Certificat qualité de l’air

Sinds 2016 is een milieusticker in sommige Franse steden verplicht. De zogeheten 'Certificat qualité de l’air' komt in zes verschillende kleuren/gradaties. Welke kleur u krijgt toegewezen hangt af van type, CO2-uitstoot en leeftijd van het voertuig. Onder meer in het centrum van Parijs is het verplicht om een milieusticker op de ruit te plaatsen. De stickers zijn genummerd van 0 tot en met 5:

Cijfer
Kleur
Brandstof
0
Groen
Elektrisch of waterstof
1
Paars
LPG, benzine, diesel of hybride
2/3
  Geel/Oranje  
Oudere benzine- en dieselmotoren
4
Rood
Oudere dieselmotoren
5
Grijs
Meest vervuilende dieselmotoren, ouder dan 17 jaar


Er zijn drie soorten milieuzones in Frankrijk: de lage emissiezone (ZFR), de permanente milieuzone (ZCR) en de tijdelijke milieuzone (ZPA). Op dit moment heeft alleen Parijs een lage emissiezone (ZFR). Dit betekent dat in binnen de Pérephérique tussen 08.00 en 20.00 uur alleen voertuigen met milieusticker 1 t/m 3 zijn toegelaten. Buiten deze ring zijn voertuigen met een milieusticker 4 toegelaten. In Grenoble/Isere is een permanente milieuzone (ZCR) van kracht. Hier is een milieusticker verplicht (ongeacht welke).

Bij tijdelijke milieuzones (ZPA) wordt gekeken naar luchtverontreiniging. Wanneer deze ernstig is, worden alleen voertuigen met bepaalde sticker toegelaten. Welke dit zijn, wordt duidelijk gemaakt op borden langs de weg. Een tijdelijke milieuzone is van kracht in: Grenoble (naast de ZCR), Marseille, Lille, Lyon, Dijon, Straatsburg, Toulouse, Drome, Rennes, Annecy en Clermont Ferrand.

Milieusticker Frankrijk bestellen

Tol en vignetten

Handige tolbadge voor uw vakantiebestemming

Bekende vakantiebestemmingen waarvoor een vignet noodzakelijk is, zijn Zwitserland, Oostenrijk, maar ook voor Slovenië is een vignet nodig. Daarnaast is het in veel landen gebruikelijk om ter plaatse tol te betalen voor snelwegen en hoofdwegen, zoals in Frankrijk. Voor Zuid-Europese landen is de aanschaf van een tolbadge de moeite waard. Met dit kleine apparaat gaat het tolpoortje automatisch voor u open en wordt het bedrag automatisch van uw rekening afgeschreven.

Bij de ANWB kunt u een tolbadge aanschaffen die werkt in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. U betaalt bij de ANWB als niet-lid eenmalig €19,95. Het kastje wordt bevestigd op de voorruit, bij de binnenspiegel. De tolbadge kan overigens ook voor meer dan 300 parkeergarages en -terreinen in Frankrijk en Spanje worden gebruikt.

Tolbadge bestellen

Vestigingen
 
NaardenHilversum